06. februari 2023 Now26°C

Slechte ervaringen Invisalign 

Invisalign ervaring

De onzichtbare beugel van Invisalign is de laatste jaren steeds populairder geworden als methode om tanden weer recht te zijn. Veel mensen zijn er enthousiast over omdat het een bijna onzichtbare en redelijk snelle manier is om je gebit te verbeteren. Bovendien kun je de bitjes uitdoen tijdens het eten, wat het nog aantrekkelijker maakt. Zijn er eigenlijk wel slechte ervaringen met Invisalign zou je denken? Lees snel verder om erachter te komen. 

Wat is Invisalign

Invisalign is een doorzichtige beugel die gebruikt kan worden om tanden weer recht te zetten en spleetjes tussen de tanden kleiner te maken. Voordat je de bitjes mee naar huis neemt, wordt er een gipsafdruk gemaakt van je gebit. De gegevens hiervan worden ingevoerd in een programma. Hier wordt vervolgens een 3D-model van gemaakt. Op basis van dit model wordt ook een gewenst model ontworpen.

Vervolgens worden er transparante kunststof bitjes gegoten die beetje bij beetje jouw tanden naar de gewenste positie duwen. Meestal gebruik je om de twee weken een nieuw bitje die je weer een stap verder brengt naar de ideale situatie. Je kunt de beugel uitdoen tijdens het eten, maar het is aan te raden om de beugel minimaal 22 uur per dag te dragen. 

Een behandeling kan al zo kort zijn als 3 maanden, maar het is geheel afhankelijk van jouw gebit. Hoe meer aanpassingen nodig zijn des te langer de behandeling zal duren. Een behandeling kost tussen de 1000 en 2000 euro afhankelijk van hoe lang de behandeling duurt. 

De voordelen van Invisalign

De meeste mensen die de beugel gebruiken zijn heel tevreden over de invisalign beugel. Andere beugels met slotjes en metalen draden vallen heel erg op, maar deze transparante bitjes zie je nauwelijks. Prinses Maxima droeg ze ook een periode in het openbaar, maar dat is je waarschijnlijk niet eens opgevallen. 

Een ander groot voordeel is dat je de bitjes tijdens het eten uit kunt doen. Als je andere beugels draagt, mag je gedurende die hele periode bepaalde voedingsmiddelen niet eten. Frisdrank, kauwgom en draadjesvlees zijn gedurende de hele periode uit den boze. Een Invisalign daarentegen haal je voor het eten uit je mond en plaats je na het tandenpoetsen weer terug. Etensresten kunnen dus niet tussen je tanden en je beugel blijven steken en je beschadigd de beugel niet. 

We zetten alle voordelen van Invisalign hier voor je op een rijtje:

 • De transparante kunststof bitjes zijn zo goed als onzichtbaar in tegenstelling tot andere beugels.
 • Geen prikkende en stekende metalen draden en slotjes.
 • Je kunt de beugel eenvoudig uitnemen. Hierdoor kun je makkelijker eten. Na het eten poets je je tanden en plaats je de beugel weer terug voor optimaal effect. 
 • Je kunt alles blijven eten. 
 • Relatief korte behandelperiode.
 • Je hoeft minder vaak op controle omdat je zelf de bitjes af kunt wisselen.
 • Minder kans op gaatjes doordat etensresten niet tussen de beugel en het gebit blijven zitten.

Nadelen van Invisalign

Invisalign is zoals je ziet een methode die heel veel voordelen biedt. Maar ondanks dat zijn er natuurlijk altijd een aantal nadelen te benoemen. Een beugel is toch een voorwerp in je mond dat er eigenlijk niet hoort. Als je kunt kiezen tussen het wel of niet dragen van de bitjes dan kies je er voor het comfort waarschijnlijk voor om de bitjes niet te dragen.

We willen niet zover gaan als ‘wie mooi wil zijn moet pijn lijden’, maar volledig natuurlijk is het natuurlijk niet. Daarbij zijn de reacties meestal positief waardoor mensen verbaasd zijn als het toch niet geheel zonder ongemakken is. Dat is dan ook waarschijnlijk de reden dat er een handvol aan slechte ervaringen met Invisalign zijn.

Een van de nadelen is dus dat je de hele dag een bitje in moet en je daar even aan moet wennen. Wat veel mensen alleen niet door hebben is dat andere soorten beugels veel pijnlijker zijn vanwege de vele metalen uitsteeksels. Een ander nadeel is dat je zelf de discipline moet opbrengen om de Invisalign bitjes in te doen. Uit onze ervaring blijkt dat dit voor sommige mensen nog best moeilijk is ondanks dat ze zelf voor deze behandelwijze hebben gekozen. 

We zetten alle nadelen hier voor je op een rijtje:

 • Je hebt discipline nodig voor een succesvolle behandeling – Het is natuurlijk heel fijn dat je de beugel uit kunt doen tijdens het eten. Maar het blijkt voor sommige mensen toch moeilijk te zijn om de discipline op te brengen om de bitjes 22 uur per dag te dragen. Zonde want op deze manier zal de behandeling geen effect hebben of heel lang duren. 
 • Het kan in het begin onaangenaam aanvoelen – Een beugel in je mond is iets waar je niet aan gewend bent. Ondanks dat er geen uitstekende delen aan je beugel zitten kan het in het begin toch onaangenaam aanvoelen, zeker als je net een nieuw bitje in hebt gedaan. Dit leidt er soms toe dat mensen zo’n slechte ervaring met Invisalign hebben dat ze stoppen met het gebruik ervan. Maar wat die mensen niet weten is dat het ongemak snel over gaat en bovendien niet in vergelijking staat tot de ongemakken die je ervaart als je een andere soort beugel draagt. 

Wel of geen Invisalign?

Als je de slechte ervaringen met Invisalign en de positieve ervaringen ervan tegenover elkaar zet dan kun je niet anders dan tot de conclusie komen dat er meer voordelen zijn dan nadelen. Het is natuurlijk fijner om helemaal geen beugel te dragen, maar als je graag rechte tanden wil is dit zonder twijfel de beste optie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


About us

Cultuurcentrum Haarlem bestaat sinds 1995 en is sinds 2022 een informatieve website over Haarlem. Daarnaast beide we ondernemers de mogelijkheid om over hun ondernemingen in Haarlem en omliggend te vertellen. We streven ernaar dit op een zo leuke manier te doen.


CONTACT
Nieuwe berichtenNieuwsbrief


  Categorieën