24. maart 2023 Now28°C

Cadeau voor iemand die graag haakt

Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor iemand die graag haakt, maar weet je niet wat je cadeau kunt doen, dan ben je hier op de juiste plek. Uiteraard kun je een paar haaknaalden en garen geven, maar er zijn tal van soorten, waarschijnlijk zie je dan ook al snel door de bomen het bos niet meer. Wij helpen je bij het vinden van het perfecte cadeau voor haken of iemand die graag haakt.

Wat is haken eigenlijk

Ben je zelf geen haker en wil je graag een cadeau kopen voor iemand die graag haakt dan word je al snel overspoeld door termen die je bar weinig zullen zeggen. Voordat je per ongeluk een breipatroon koopt in plaats van iets voor haken is het handig om te weten wat haken eigenlijk is.

Haken wordt wel eens verward met breien. Ondanks dat beide handwerktechnieken zijn waarbij je van garen kledingstukken of accessoires kunt maken, zijn ze toch verschillend. Bij breien maak je gebruik van twee breinaalden. Deze naalden hebben een rechte punt en zijn ongeveer 40 cm lang. Voor haken gebruik je een haaknaald van ongeveer 20 cm. Deze naald heeft een haakje aan het einde.

Bij haken maak je verschillende lussen die samen een patroon vormen. Je gebruik hiervoor verschillende steken zoals een losse, halve vaste, stokje en meervoudig stokje. Bovendien start je altijd met een opzetlus. Voor haken kun je verschillende soorten garen en haaknaalden gebruiken.

Een beginnende haker heeft alleen een haaknaald, garen, een haakpatroon en een schaar nodig. Naarmate je meer complexe haakpatronen gaat haken zul je merken dat het handig is om ook steekmarkeerders en andere accessoires te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een meetlint, borduurnaalden, haakboeken, stopnaalden een toerenteller en een garenkom. We zullen hier zometeen meer over vertellen.

De leukste cadeaus voor iemand die graag haakt

Om te beginnen met haken heb je niet zoveel nodig, een haaknaald en garen is genoeg. Maar naarmate je meer ervaring krijgt zul je al snel meer willen. Niet alleen wil je andere soorten haaknaalden en verschillende soorten garen, er zijn nog veel meer haakaccessoires die handig en leuk zijn. We zetten de leukste cadeaus voor iemand die graag haakt voor je op een rijtje.

#1. Een haakpakket

Een van de leukste cadeaus voor iemand die graag haakt is een haakpakket. Een haakpakket bestaat uit een haakpatroon en de benodigde garen om het haakproject te maken. Er zijn haakpakketten verkrijgbaar in talloze varianten. Zo kun je kiezen voor het haken van een deken, tas, kleding of een fijne warme sjaal.

Pakketten voor het maken van Amigurimi zijn heel populair. Amigurimi is een Japanse haaktechniek om vrolijke poppetjes en knuffeltjes te maken. De poppetjes variëren in grootte van een sleutelhanger tot een flinke knuffel. Amigurimi zijn het leukst als je sprekende kleuren gebruikt. Kies je voor een Amigurimi haakpakket dan zitten al deze kleuren in je pakket inclusief een duidelijk patroon om je poppetje te haken.

Een haakpakket is een perfect cadeau voor haakliefhebbers omdat je direct alles bij de hand hebt om aan een nieuw haakproject te beginnen.

De goedkoopste haakpakketten kosten ongeveer 15 euro. Wil je een haakpakket cadeau geven voor een groot project dan zullen de kosten iets verder oplopen. Een pakket voor een deken of plaid zijn over het algemeen het duurste.

#2. Een haakboek

Als haker ben je altijd op zoek naar nieuwe haakpatronen en technieken. Je kunt online veel informatie vinden, maar wil je iemand die gek is op haken een leuk cadeau geven dan is een haakboek een hele goede keus.

Er is een ruime keuze aan haakboeken. Sommige boeken zijn vooral gericht op één bepaalde steek zoals de granny stitch. Dit is een manier van haken waarbij je op een bepaalde manier vierkantjes maakt waarmee je grotere haakprojecten kunt maken.

Andere haakboeken leggen de focus juist op specifieke haakpatronen in verschillende categorieën. Leer bijvoorbeeld hoe je kinderkleding, knuffels, bloempotten of gelukspoppetjes kunt haken. Houdt er bij het kopen van een haakboek wel rekening mee of de ontvanger een beginnende of gevorderde haker is. Op het boek staat meestal vermeld voor wie het is bedoeld.

Dit cadeau voor iemand die graag haakt is bovendien geschikt voor ieder budget. Haakboeken zijn al verkrijgbaar vanaf een paar euro.

#3. Garenkom

Een garenkom is een kom met een uitkeping in de vorm van een spiraal. Tijdens het haken leg je het garen dat je gebruikt in de kom en laat die door de spiraal lopen. Op deze manier kan je bol garen niet zomaar wegrollen en wordt het garen vanzelf afgerold.

Een garenkom is niet alleen heel nuttig, hij ziet er bovendien ook nog eens heel leuk uit. Er zijn verschillende uitvoeringen verkrijgbaar in ondenkbaar veel kleuren, patronen en motiefjes. Meestal is een garenkom gemaakt van keramiek zodat de kom zwaar genoeg is om niet weg te glijden.

Een garenkom in combinatie met een paar bollen garen is een perfect cadeau voor iemand die houdt van haken.

#4. Garen

Het spreekt voor zich dat liefhebbers van haken dolblij zullen zijn met garen. Wil je garen cadeau doen dan kun je kiezen uit tal van soorten en diktes. Je kunt met bijna alle soorten garen haken, denk hierbij bijvoorbeeld aan katoen, wol en acryl.

Hakers kiezen hun garen meestal op basis van het haakproject dat ze gaan maken. Voor een warme wintermuts is wol handiger dan katoen. En kies je voor het haken van babykleertjes dan moet het garen geschikt zijn voor de tere babyhuid.

De hoeveelheid garen die nodig is voor een haakproject bepaald ook hoeveel garen je nodig hebt. Wil je garen cadeau doen dan kun je ervoor kiezen om ook een patroon cadeau te doen. Op die manier heeft de haakliefhebber direct de juiste garen voor het project.

Koop je garen als cadeau dan is het het beste om te kiezen voor een populair merk en kleur. Mocht de ontvanger van je cadeau er tijdens het haken achter komen dat hij of zij toch te weinig garen heeft dan kunnen ze die eenvoudig bijkopen. Als je de laatste restjes van een bepaalde kleur hebt gekocht is dat niet mogelijk.

#4. Haaknaalden

Je denkt misschien dat iemand die gek is op haken genoeg heeft aan één haaknaald, maar een beetje fanatieke haker heeft er nooit genoeg. Dat heeft te maken met het feit dat je voor elke dikte garen een andere dikte haaknaald nodig hebt. Voor dun garen gebruik je een dunne haaknaald en voor dik garen een dikke haaknaald.

In veel gevallen staat op een haakpatroon vermeld welke dikte haaknaald en garen je nodig hebt. Maar een beetje fanatieke haker wil ze allemaal. Wil je een haaknaald cadeau te doen dan is het handig om eens stiekem mee te kijken als er gehaakt wordt. Er zijn namelijk verschillende soorten naaldpunten en verschillende soorten handgrepen. Elke haker heeft hierin zo zijn eigen voorkeur. Qua handgreep kun je bijvoorbeeld kiezen voor een platte of ronde greep, met of zonder grip.

Als cadeau is het leuk om te kiezen voor een haaknaaldensetje. Veel van deze setjes worden geleverd in een mooi hoesje met vaak ook andere benodigdheden zoals een stopnaald en een meetlint. Een haaknaaldenset is al verkrijgbaar vanaf 10 euro.

#5. Toerenteller

Een toerenteller is een heel handig apparaatje waarmee je, zoals de naam al zegt, toeren kunt tellen. Wie vanuit een patroon haakt moet precies weten hoeveel toeren gemaakt zijn zodat het haakproject niet te groot of te klein is. Je kunt dit opschrijven, maar een toerenteller is makkelijker. Dit apparaatje maakt het ook eenvoudiger om het haakwerk weg te leggen en weer eenvoudig op te pakken.

Er zijn handmatige en digitale toerentellers. Welke van de twee je ook kiest, de werking is eenvoudig. Elke keer als je op de knop van de toerenteller drukt gaat het cijfer omhoog. Neem je even een pauze van het haken dan kun je op de lockknop drukken zodat je niet per ongeluk op het knopje drukt. Persoonlijk hebben we de voorkeur voor een manuele toerenteller omdat die nooit zonder batterijen komt te zitten. Bovendien maakt de handmatige toerenteller een klikkend geluid als het cijfer omhooggaat, dat is fijn ter controle of je het knopje echt hebt ingedrukt.

Er zijn al toerentellers vanaf een paar euro. Wil je echt een uniek cadeau geven dan kies je voor een toerenteller in de vorm van een ring. Een andere optie is een toerenteller die je op je haaknaald kunt plaatsen zodat je hem nooit kwijt raakt.

#6. Steekmarkeerders

Steekmarkeerdes zijn kleine haakjes die je in je haakwerk kunt steken om te voorkomen dat je de tel kwijtraakt. Je kunt met steekmarkeerder het begin van een toer aangeven. Steek de markeerder in de eerste steek van de toer om precies te weten waar je bent. Steekmarkeerder zijn ook heel nuttig als je met pluizig garen haakt. Door de pluisjes kun je namelijk moeilijk zien waar de steken zitten.

Er zijn zowel steekmarkeerders die open kunnen als steekmarkeerders die dicht zijn. Voor het haken heb je steekmarkeerders nodig met een sluiting. Steekmarkeerders zijn er in allerlei vormen en kleuren. Kies altijd voor meerdere kleuren zodat ze gebruikt kunnen worden om verschillende dingen te markeren. De meeste steekmarkeerders zijn gemaakt van kunststof en verkrijgbaar vanaf een paar euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


About us

Cultuurcentrum Haarlem bestaat sinds 1995 en is sinds 2022 een informatieve website over Haarlem. Daarnaast beide we ondernemers de mogelijkheid om over hun ondernemingen in Haarlem en omliggend te vertellen. We streven ernaar dit op een zo leuke manier te doen.


CONTACT
Nieuwe berichtenNieuwsbrief


    Categorieën